Geplaatst op: 30-03-2020Naar overzicht

De mouwen opstropen30 mrt 2020

Via de website extrahandenvoordezorg.nl hebben duizenden ex-zorg medewerkers zich naar aanleiding van de coronacrisis aangemeld om bij te springen in de zorg. In de regio Kennemerland, Amstelland en Meerlanden zijn dat er 600. Een van hen is Ruth Otten uit Hoofddorp.

De mouwen opstropen

In haar dagelijks leven werkt Ruth Otten (52) als bloemist. Ze heeft zich gespecialiseerd in het maken van rouwbloemwerk en die bezorgt ze vanuit huis. Maar na het zien van alle beelden rondom de coronacrisis en de drukte in de ziekenhuizen heeft de Hoofddorpse zich nu aangemeld om als verpleegkundige aan de slag te gaan. „Ik heb vroeger ook als verpleegkundige gewerkt”, vertelt Otten, die in Zaandam is opgegroeid. „In de jaren tachtig heb ik de opleiding avondverpleegkunde gedaan en daarna heb ik in het Sofia Kinderziekenhuis in Rotterdam en vier jaar in twee ziekenhuizen in Amerika gewerkt. Het lijkt alsof het heel ander werk is daar, maar uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer. Mouwen opstropen en gaan met die banaan, zeg ik altijd. Je doet je best, je werkt hard en je zorgt voor de patiënten. Dat moet nu ook met de coronacrisis gebeuren.”

Vanuit haar werk als bloemist is Otten al gewend om met wat zwaardere processen om te gaan. Ze heeft zich namelijk gespecialiseerd in rouwbloemwerk. „Ik heb vroeger veel op de oncologie-afdeling gewerkt. Daar heb je heel puur contact met je patiënten en dat miste ik in de bloemenwinkel. Daarom richt ik me nu op rouwwerk. Ik kom bij de mensen thuis en dan zoeken we samen een mooi bloemstuk uit dat persoonlijk is en echt bij hen past.”

„Alle uitvaarten worden momenteel echter wat soberder aangekleed en daardoor heb ik nu minder werk. Ik vind het zonde om thuis te zitten, terwijl ik meerdere kwaliteiten heb. Ik vind dat je er in zo’n noodsituatie voor elkaar moet zijn. Zo draag ik graag mijn steentje bij in de zorg.”

„We hebben allemaal die beelden uit Italië gezien. Dat moeten we proberen te voorkomen en daarom wil ik er voor de mensen zijn. Ook de zieke mensen hebben iemand nodig die er voor hen is. Niemand heeft om deze crisis gevraagd. We moeten hier met zijn allen hard voor knokken en het samen oppakken. ’s Ochtends werk ik nog als bloemist, maar daarnaast mogen ze me inplannen in de zorg. Dan kan ik ook de andere verpleegkundigen wat ontlasten.”

„Zelf heb ik geen angst om ziek te worden. Wat gebeurt dat gebeurt er. Je neemt al je voorzorgsmaatregelen om jezelf te beschermen en verder doe je wat je kunt. Meer dan je best kun je niet doen. Er zijn ook situaties waar ik zelf in mijn eentje zit en hulp nodig heb. Nu kan ik die andere mensen helpen. Dat voelt goed om te doen.”

(Uit: Noordhollands Dagblad, 28 maart 2020)